Zár(ol)va - Egy kastély titkos élete (1950-1990)

Szovjet tiszti lakás

AZ ÖREGEBB KATONÁKNAK
SZEBB EGYENRUHÁJUK VAN
ÉS A CSALÁDJUK IS ITT
LAKIK. A GYEREKEIKET IS
ISMEREM, REGGEL BUSSZAL
MENNEK ISKOLÁBA
MÁTYÁSFÖLDRE.
ONNAN HOZTAK NEKEM
TEJSZÍNHABOS CSOKIT.
(Misi)

A gödöllői laktanya állományában 25–30 katonatiszt szolgált, akik a családjukkal költöztek Gödöllőre, 5–6 évre. Tiszti lakásokat több helyen is kialakítottak számukra: a kastély területén belül a Rudolf-szárnyban és a Martinovics utca melletti rönkházakban éltek, de voltak lakásaik a várkapitányi lakban és a Kazinczy körúti lakótelepen is. Az egyszerű berendezésű otthonokban általában fehér vagy világoskék fal, okkersárga fapadló volt jellemző. Minden lakásban az asztalon állt a szamovár. A bútorok egy részét otthonról hozták, áthelyezéskor, költözéskor minden holmijuk befért egy vagonba.

A tisztfeleségek nem dolgozhattak, a hagyományos egyenruhát viselő gyerekeket busz szállította a mátyásföldi laktanyában működő iskolába.


Pianínó egy mátyásföldi szovjet tiszti lakásból
Magántulajdon
Szamovár
Magántulajdon

Visszaemlékezések

„Természetes dolog volt, hogy abban az időben voltak ünnepségek (március 15., május 1.) és ilyenkor ugye meghívták a szovjet tiszteket, akár a GANZ-ba. Volt úgy, hogy az édesanyám március 15-én (azt nagyon ünnepelték), meghívta a szovjet tisztfeleségeket, és a szovjet asszonyok ugyanúgy viszonozták a kedvességet. Ott ahol [az épület] színháznak, mozinak, étkezdének szolgált, akkor ott terül-terülj asztalkámat rendeztek. Saját maguk, amit készítettek, mindenki hozott valamit és akkor ugyanúgy megvendégelték a különböző cégektől meghívott vendégeket.”

„— Önöknek megfelelt így az itteni élet?

— A katona oda megy, ahova vezénylik — mondja.

— Egyébként, mi külföldön szolgálók, nem járunk rosszul.

— Megkérdezhetem, mennyi a fizetése?

— Havi hatezer forintot kapok, ehhez otthon meg kétszáz rubelt hozzátesznek.

— Milyen a családok ellátása?

— A városban, lakótelepi lakásokban, jó körülmények között vagyunk elhelyezve. Egyébként a feleségemmel és a kisfiammal élek itt. Az ellátásra pedig, az ismert otthoni körülmények után, igazan nem lehet panaszunk.”

 

(Kárpáti László interjúja, részlet. Tükör, 1989. 07. 09.)

 

2019-05-09

Related Objects ...