Szent István Király Múzeum – Hetedhét Játékmúzeum // Székesfehérvár

Társasjáték Lázár Ervin meséje nyomán családok és csapatok részére

Nemcsak gyermekeknek szól, hanem a felnőtteknek is tanulsággal szolgálhat a Szegény Dzsoni és Árnika című Lázár Ervin meseregény. A történet alapján, annak színpompás rajzait felhasználva, egy szórakoztató társasjátékot készítettünk, méghozzá a terem padlószőnyegén kialakítva. A társast óvodás kortól ajánljuk a látogatók figyelmébe, ám nemcsak gyerekeknek, hanem szülőknek, nagyszülőknek is remek kikapcsolódás lehet. A Százarcú Boszorka erdejében számos akadályon kell keresztüljutnia a játékosoknak – az nyer, aki a játékban használt kacsabábuval elsőként érkezik a célba.


A résztvevők választhatnak maguknak egy kacsafigurát a terem közepén álló kastélyból. Minden kacsafigurához más-más szín tartozik. A lányok Árnika koronáját, a fiúk Szegény Dzsoni kalapját hordhatják a játék alatt. A játék során 2–6 kacsa játszhat egyszerre, azaz 2–6 szereplő vagy 2–6 csapat.

A JÁTÉK KERETTÖRTÉNETE
„Hegyen innen, völgyön túl, völgyön innen, hegyen túl volt egy kerek tó. A kerek tó mellett királyi kastély, harminchat tornyú, háromszáz ablakos. Ebben a Kastélyban lakott Östör király, meg a lánya, Árnika.” Így kezdődik az a mese, amelyben a Százarcú Boszorka mérgében kacsává változtatja Östör királyt és az egész udvarát. A varázslatot ugyan feloldja Szegény Dzsoni (Árnika vőlegénye), de cserébe ő maga változik kacsává. Igen ám, de Árnika egyforma akar lenni vele, úgy, hogy vagy mindketten kacsák, vagy mindketten emberek legyenek. Az átok miatt ugyanis nem lehetnek egyszerre emberek, vagy egyszerre kacsák, hanem mindig csak felváltva. Segíts nekik, hogy a játék során megszabaduljanak a gonosz varázslattól, és mindketten ember képében térhessenek haza Östör király kastélyába! De vigyázz, a Százarcú Boszorka a nyomodban jár! 

Részletek a kiállításból:
Enteriőr fotó V.
Enteriőr fotó VI.
Enteriőr fotó VII.

 

2019-05-21

Related Objects ...

Enteriőrfotó V.
(Szent István Király Múzeum - Hetedhét Játkémúzeum (Székesfehérvár))

Réber László grafikusművész állandó kiállításának részlete.