Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

Tervek, normák, munkaversenyek

1948-tól Magyarország gazdasága lényegében államgazdaságként működött, melyet az első húsz év folyamán tervutasításokkal irányítottak. A nehézipar területén eleinte óriási állami beruházások zajlottak, miközben a könnyűiparban a komoly műszaki gondok miatt akadozott a termelés.
Az éves tervek előírták, hogy miből mennyit gyártsanak, ennek hatására egyes cikkekből hatalmas mennyiség halmozódott fel, egyes termékek pedig évekig hiánycikkek voltak. Az áruhiány enyhítésére 1951-ben átmenetileg vissza kellett állítani a jegyrendszert.
A tervteljesítés érdekében növelték a normát és munkaversenyt hirdettek. A kimagaslóan teljesítő munkásokat sztahanovistáknak nevezték, Sztahanov szovjet bányász után, aki egyéni csúccsal 227 tonna szenet bányászott ki egy műszak alatt – „kis állami segítséggel”.
Felülről szabályozták a kereskedelmet is: az egyes iparcikkeket az állami üzletekben vásárolhatták meg a vevők, központilag meghatározott fogyasztói áron.
Ilyen viszonyok között nehéz fölmérni a reklám szerepét, hiszen szó sem volt széles és minőségileg változatos áruválasztékról, de az egyes termékek akciós árainak sem lehetett reklámot csinálni. 
A felső vezetés a reklámot az ’50-es években a hivatalos propaganda szolgálatába állította. A korabeli plakátokon, hirdetéseken a fejlődő szocialista vállalatok, az ország újjáépítése, az ötéves tervek népszerűsítése jelentek meg állandó témákként.

 

2020-05-15

Related Objects ...

Tervünk a dohányzók megelégedésére
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Vörös alapon fekete gyárépület látható, hatalmas füstölgő fehér kéményei egy-egy, a korban gyártott cigaretta márkát formáz. Alatta felirat:Tervünk a dohányzók ...

Vörös Zászló
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Vörös Zászló "kiváló minőségi és mennyiségi %-ot elérő dolgozó részére" felirat. A címer 1949. augusztus 20-tól került használatba, 1957. május 23-án (1957. évi II. ...

Kerámia emléktárgy
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Porcelán emléktárgy 1958-ból, a korszakra jellemző elemekkel, középen vörös csillag szimbólummal. Fent: 1918-1958. nov. 20. évszámok. Rajta vörös betűkkel olvasható Lenin ...