Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

A munkásnő a mennybe megy...

Az 1950-es évek reklámjain gyakran tűnt fel a munkásnő, aki egyben a korszak női ideálját jelképezte. 
Az ország újjáépítéséhez, a tervek teljesítéséhez nagyszámú munkaerőre volt szükség. Ekkor a hivatalos propaganda a nők egyenjogúsítását tűzte zászlajára, és a nők tömeges munkába állását szorgalmazta.


Ennek megfelelően a reklámokon is izmos, férfias külsejű, overallt, és a nőiesség kifejezéseképpen pöttyös kendőt viselő nők tűntek fel, akik érnek annyit, mint a férfiak – vagyis tudnak annyit dolgozni. A munkásnők közül a traktoroslány vált a korszak szimbólumává.


A hivatalos propaganda előszeretettel nyilvánított sztahanovistának nőket, erősítve ezzel is a jövőt építő munkásnő képzetét. Nem egyszer Kossuth-díjat is kaptak az élmunkásnők. Ezekből a kiemelt sztahanovistákból példaképeket kreált a rendszer, akik mind munkamoráljukban, mind puritán erkölcsükben követendőek. Ruházatuk nem a női önkifejezés eszköze volt, hanem az állami konfekcióipar sorozattermékeiből állt, melyek inkább funkcionálisak, mint esztétikusak voltak. Bevett szokás volt az is, hogy az állami ruhagyárak bemutatóin nem manökeneket, hanem munkáslányokat alkalmaztak.


A kozmetikumok és ékszerek hiánycikkek voltak az országban, de az emancipált munkásnőnek „nem is volt szüksége” efféle hívságokra.
A korszak erőszakos emancipációs programja ellenére a házimunka továbbra is a nők feladata volt.

 

 

2020-05-15

Related Objects ...

Nem érdemes befőzni! Konzerv bőségben, mindig kapható!
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A háttérben halványan egy házasszony képe, befőzés közben, aki a tűzhely mellett izzad. Az előtérben egy másik nő konzervvel az egyik kezében, a másikban pedig Közért-es ...

Földművesszövetkezet villamosplakátja
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Földművesszövetkezet villamosplakátja, melyen a máktermesztést népszerűsíti. A gubót átveszi a szövetkezet, a mák szabadon eladható.