Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

Áruházak – kirakatok

Az új gazdasági mechanizmus meghirdetését követően egyre szélesebb körök tapasztalhatták meg a létbiztonság érzetét. Ezt nem csak a fejlődő ipar és az egyre szélesedő árukínálat okozta, hanem a fejlődő kereskedelem is. Az Állami Áruházak Vállalat helyett, ami egyet jelentett az ötvenes évekkel és az áruhiánnyal, 1966-ban megalakították a Centrum Áruházak nagyvállalatot. Ennek élén a fővárosi Centrum Corvin állt.

Tíz évvel később nyitotta meg kapuit a Skála Szövetkezeti Nagyáruház, amely szövetkezeti áruházakkal egyesülve hatalmas vállalattá vált. Az országszerte nyíló modern áruházak a modern élet bevásárlási forrásaivá váltak. Közkedvelt volt a fentiek kötelékébe tartozó Corvin, Luxus, Divatcsarnok, Lottó, Otthon és Skála Metró áruház, valamint a Flórián és a Sugár üzletközpont.

Az ügyes áruházvezetők folyamatos rendezvényekkel, árubemutatókkal, kiárusításokkal csalogatták a vevőket. Az áruházak propagandaosztályai jelentős reklámtevékenységet folytattak, ontották a reklámokat, amelyek a mai napig emlékezetesek.


A legújabb fogyasztási cikkek, háztartási gépek, bútorok és lakásdekorációk sorra megjelentek az impozáns szezonális kirakatokban. Kialakításukkal komoly kirakatrendező szakemberek foglalkoztak, akik versenyeken is összemérték tudásukat. Az áruházakban dekoratőr osztályok működtek, amelyek a propagandaosztályokkal közösen alakították ki a kirakatok koncepcióját. Az áruhiány mérséklődése miatt a kirakatok kialakításakor már nem az a szándék dominált, hogy minél gazdagabb árukészletet mutassanak be, hanem hogy minél hatásosabb módon hívják fel a figyelmet egy-egy új árucikkre, szezonális készletre vagy egy-egy akcióra. A ’80-as években kezdtek terjedni az úgynevezett betekintő kirakatok, amikor a járókelő egyenesen az üzletbe látott be a kirakatüvegen keresztül. Ez a belső tér átgondolt kialakítását igényelte.

 

2020-05-15