Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

Sas István reklámfilmrendező

A hetvenes-nyolcvanas évek reklámjai a mai filmtechnikákhoz szokott szem számára amatőrnek tűnhetnek, mégis népszerűek voltak, és számos szlogen került a köztudatba.


Állami szinten támogatták a reklámkészítést, mivel a reklámok a bőség érzetét keltették a fogyasztókban, annak ellenére, hogy egy-egy hirdetett termékből nem ritkán áruhiány lépett fel. A reklámozók elsősorban nem az eladásra törekedtek, hanem arra, hogy megmutassák, hogy „nekik ilyen is van”, így közvetett módon, a szocialista ipart és szolgáltatást is „fényezték.”


Idővel megszaporodtak a nagyon vidám, harsány, blikkfangos hirdetések. Így nem meglepő, hogy az emberek nagy része szórakozásként nézte a reklámokat. 


Sok olyan kampánnyal találkozhattunk, amelyek kifejezetten emlékezetesek voltak és maradtak ma is, sőt a kvalitásos reklámszakembereknek köszönhetően a kitűnő hirdetések sorra kapták a nemzetközi díjakat. A korszak reklámfilmes világának egyik legjelesebb képviselője, a szakmában nagy presztízst elért, reklámjaival sokszoros díjnyertes – sajnálatos módon a közelmúltban elhunyt – Sas István volt.


Ahogy Tóth József Füles az általa komponált reklámplakátokon, úgy Sas a reklámfilmjeiben fűzött egybe váratlan asszociációkat keltő fogalmakat, mikor is a felismerés élménye világította meg a néző számára a csattanós, humorral fűszerezett reklámüzenetet.

2020-05-15