Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

Pink rúzs és naptár erotika

A korszak reklámhordozóin a legtöbb esetben fiatal nők szerepelnek, általában erős sminkkel. A nők „dekorációs reklámeszközként” való szerepeltetésének vadhajtásaiként hiányos öltözetű vagy teljesen meztelen nők is megjelentek például a fali- és kártyanaptárokon. E reklámajándékok némelyikén, melyek jelentős részét a vállalatok ügyfeleik számára készíttettek, szinte már alig beazonosítható a hirdetett termék vagy szolgáltatás: az volt a lényeg, hogy csinos nő legyen látható a képen.

Az 1970-80-as években gyakran tűnik fel ugyanaz az arc különböző reklámokban, ugyanis a reklámkészítők szívesen dolgoztak a kialakulóban lévő magyar manökenszakma legismertebb képviselőivel. Gyakran egy-egy termékcsalád arcává vált az őt reklámozó hölgy. A modellek, akik főállás mellett űzték ezt a tevékenységet, maguk készítették sminkjüket és saját ruháikban álltak a kamera elé, ezért egy elérhető ideált állítottak a vásárló nők elé. Mutatták az utat az egyre gyorsabban változó divat terén, és a bővülő kozmetikai választékot is általuk ismerhette meg a közönség.

 

A ’80-as években megszaporodtak a butikok, melyek egyet jelentettek a külföldi exkluzív ruhadarabokkal. Legismertebbek az S-modell üzletek voltak, melyek a Skála-Coophoz tartoztak.

2020-05-15