Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

Alkotók, képek, jellegzetességek

A II. világháborút követően a politikai propagandaplakát éledt újjá először, hiszen ekkor az ország újjáépítése volt a cél. Később az új szocialista rendszer kialakulása nyomán megjelentek a tájékoztató plakátok, ezek közé szivárgott bele a kulturális plakát és némi késedelemmel a kereskedelmi plakát.


Az 1950-es években a kereskedelmi plakát leginkább a Totó és a Lottó, illetve az Állami Biztosító és az Országos Takarékpénztár reklámjaira korlátozódott.


Az ’60-as években kiszélesedik a paletta, és leginkább az áruházak szezonális termékeit mutatják be, árucsoportokat reklámoznak, sőt a márkareklámok is fejlődésnek indulnak.


Az ’70-es években a gazdasági konjunktúra egyre inkább érezteti hatását, és ez a kereskedelmi plakát felvirágzását vonja maga után. 1974-ben Tóth József Füles Tehéntúró című munkája lesz az év kereskedelmi plakátja, ami lépést jelent a színes fotóplakátok a ’80-as évekre kiteljesedő diadalútján.


Az 1980-as évek közepén megjelentek a reklámszakemberek által irányított, átfogó reklámkampányok, amelyekben a plakátkészítés elvesztette autonóm jellegét. A tervezőknek már egy komplex tevékenység keretében, rádiós és TV-reklámokkal, újsághirdetésekkel azonos koncepcióban kellett gondolkodniuk.


A szocializmusban nem volt valódi konkurenciaharc, így a reklámkészítőknek jelentős alkotói szabadságuk volt, és kreativitásuk sokszor a szlogenek kitalálására vagy a felhasználni kívánt tárgyak beszerzésére és elkészítésére is kiterjedhetett. (Ezt nevezzük szerzői reklámnak.) 

 

2020-05-15

Related Objects ...

Trapper
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Molnár Kálmán: Trapper farmer, plakát 1979, Szikra Nyomda A plakáton egy szakállas férfi, a poros vadnyugatot idéző háttér előtt áll, lazán, csipőre tett kézzel, bal ...

Csemege naptár plakát
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

A Csemege üzlethálózatot népszerűsítő naptár plakát, amelyiken egy rózsaszín ruhás szőke nő tartja a vállán a csemegekosarat szimbolizáló, papírból kivágott csemege ...