X. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ

X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé – Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora)

 

„Meghívlak benneteket, hogy fedezzétek föl újra a szellemi és vallási dimenzió azon mélységeit, melyek a művészetet legnemesebb kifejezési formáiban mindig jellemezték.” (II. János Pál pápa)

 

Aktuális felhívásunkra ezúttal 246 művész 316 alkotást, illetve sorozatot adott be, amiből a X. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálé zsűrije összesen 146 alkotó 169 művét, sorozatát javasolta kiállítani és a katalógusban megjelentetni. (A zsűri tagjai voltak: Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész; Bukta Norbert Barcsay-díjas festőművész; ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a biennále alapító kurátora, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Osztály vezetője; Kontsek Ildikó művészettörténész, az esztergomi Keresztény Múzeum igazgatója; Péter Ágnes Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész, főiskolai docens, a Symposion Alapítvány elnöke.) Tehát a biennálé első tíz alkalma során, 2002 és 2020 között, összesen 1274 alkotást sikerült kiállítanunk a kecskeméti Cifrapalotában a mindenkori zsűri után a 2316 beadott mű közül (nem számítva bele a több száz, csupán e-mailben, vagy postai úton „előzsűriztetett” kompozíciót). (Az első kilenc biennáléról, a kapcsolódó eredményekről, így a gyűjteményről lásd itt.)

A kiállítás Kecskemét MJV által felajánlott fődíját Hegyvári Bernadett üvegművész kapta. Installációján (Asztal?) mindennapi életünk tárgyai találnak újra kapcsolatot a keresztény ikonográfiával, a szakrális tartalmakkal, elsősorban a különleges fényhatások segítségével. A nagyméretű, fából készült asztalon – mely egyben egy régi társasjáték, a Gazdálkodj okosan játékmezőjét is felidézi – az alulról megvilágított, formába olvasztott, savazott üvegekből készített hétköznapi tárgyak (például alma, dobókocka, könyv, tányér, gyertyatartó) átlényegülnek, s szinte anyagtalanná válva „fényben úsznak” a sötétben tartott kiállító térben…

A biennálé öt ún. erkölcsi díjasa Váli Dezső festőművész, Láng-Miticzky Katalin textil- és képzőművész, Láng Eszter képzőművész, Haász Ágnes grafikusművész és Kelemen Dénes Lehel festőművész lett. Szerencsére mindegyikük esetében be tudjuk mutatni saját szavaikkal is az alkotásukat (elsősorban tartalmi szempontból), ui. a jubileumi biennáléra jelentkező művészek esetében már „kötelezővé tettük” az (ön)műleírást. (Az online kiállításunkon látható művek közül, összesen ötvenhárom esetben tettünk közzé szerkesztett formában ilyen műleírást.)

A jubileumi biennálé 2019 októberében közzétett tematikája – Szent vendégség (Eucharisztia / Úrvacsora) – kivételesen egy aktuális eseményhez (is) kapcsolódott. Meghívást kaptunk ugyanis arra, hogy a hagyományos kecskeméti helyszín után a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó kiállítás részeként, 2020. augusztus 5. – október 4. között a budapesti Műcsarnok termeiben is bemutassuk a biennálé anyagát. (Ennek ellenére, ahogy azt a kezdetektől elhatároztuk, s a címadásban is jeleztük, a keresztény biennálé továbbra is hangsúlyozottan ökumenikus maradt.) „Az Eucharisztia ünnepén, Úrnapján ez az antifóna hangzik el az Egyház imájában, a zsolozsmában: »Ó szent vendégség, melyben Krisztust vesszük, kínszenvedésének emlékét idézzük, Isten kegyelmével eltelik a lelkünk, és megkapjuk jövendő dicsőségünk zálogát«. Ez a liturgikus szöveg összekapcsolja Krisztus kereszthalálának és feltámadásának a titkát a vendégség gondolatával. A Szentírás a legfontosabb erények közé sorolja a vendégszeretetet. A befogadás emberi gesztusán túl mélyebb rétegek is feltárulnak itt.” (Dr. Török Csaba egyetemi tanár inspirációs segédlete, illetve a biennálé részletes tematikai kiírása teljes egészében itt és itt olvasható) A 2018. évi biennáléhoz hasonlóan fontos visszajelzés volt számunkra a sorozat vonzerejét, életképességét illetően, hogy a kiállított alkotásoknak mintegy kétharmada ezúttal is közvetlenül a felhívásunkra készült.

(Az itt látható képek és megjelent szövegek felhasználása, más fórumon, kiadványban való megjelentetése, csak pontos hivatkozással és az anyagot összeállító kurátor, ifj. Gyergyádesz László, illetve a Kecskeméti Katona József Múzeum külön engedélyével lehetséges.)

ifj. Gyergyádesz László

2020-05-05