X. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ

Kelemen Dénes Lehel: Sub rosa / Sub rosa

2020, vászon, olaj, 75x185 cm

„Pályamunkám kompozícióját és témáját alapvetően egy »talált tárgy« alakította: az az ipari tervezésű, rózsamintás textília (vászon), amely korábban retró stílusú konyhánkat díszítette, és egy keretre feszítve, két akasztóval ellátva, sokáig ruhatartó fogasként szolgált. A vászon anyagát vizsgálva, már évekkel korábban félretettem, hogy majd felhasználom műalkotások készítéséhez. A Sub Rosa cím ehhez köthető, hiszen a rózsák csokrokba és egy bizonyos kompozíciós rendbe szerkesztve dominálnak a képen.

A rózsa bonyolult jelentésrendszeréből itt csak a keresztény vonatkozásúakat említem. A keresztény hagyomány szerint az édenkerti rózsa csak a bűnbeesés után növesztett töviseket emlékeztetőül a sorscsapásra. A fehér rózsát Máriához (a Mennyei Misztikus Rózsához), a tövisek nélküli rózsához társítják. A vörös rózsa állítólag Krisztus véréből fakadt, ezért a vértanúság, a könyörületesség és a feltámadás jelképe. A gyóntatószéken gyakori faragott rózsa, vagy a gyűléstermek stukkódísze arra figyelmeztet, hogy a beszélgetés »sub rosa« (a rózsa alatt), azaz titokban történik.

A rózsa tehát számos szimbólumot rejt magában. Én elsősorban a keresztény szimbólumok vonatkozásait kívántam a báránnyal, és az úrvacsora jelképrendszerével, a kenyérrel és a borral egy kompozíción megjeleníteni, gondolva ezzel többek közt arra is, hogy a nézőben a téma iránt érdeklődést keltsek, inspiráljam arra, hogy utánaolvasson akár szakrális, akár világi vonatkozásban. Ehhez kapcsolódva pedig külön öröm volt számomra, hogy egy korábban világi célra használt anyag a kezem által szakrális alkotássá válhatott.”

2020-04-27