X. KORTÁRS KERESZTÉNY IKONOGRÁFIAI BIENNÁLÉ

Rainer Péter: Isten Háza (Trianon – Feltámadás – Eucharisztia) / House of God (Treaty of Trianon – Resurrection – Eucharist)

2020, fa-fém konstrukció, 114x54x54 cm

„40 éve foglalkoztat a kerektemplom, a kerekegyház. Ez a »szobrom«, az ISTEN HÁZA is egyfajta kerekegyház. A tetején lévő kettős kereszt és a gömb alá rejtett (óvott, védett) trikolór tanúsága alapján magyar. A kereszt alatt lévő kis harang (csengettyű) az aktuális eseményeket (mise, istentisztelet, esküvő, temetés, tűzvész, ellenség, győzelem stb.) adja hírül. A templom közepén lévő kehely fölött lebegő ostya Isten teste, a benne lévő bor Isten vére, együtt az Eucharisztia. A fölé boruló ISTEN HÁZA védi, óvja a Kárpát-medence magyarjait minden támadás és baj ellen.

A »szobor« ún. újrahasznosított tárgyakból, elemekből készült. Az alaplap és a négy ív egy fahordó alkatrészeiből. A kereszt és a gömb farudak és fagolyó felhasználásával. A kehely egy gyönyörű régi erdélyi fakupa. A harang egy kézműves csengettyű. Az összeépítés hagyományos asztalos fakötésekkel és csavarozással készült.”

2020-04-24