Paprikamalmok Bátyán

A paprika megjelenése Bátyán

A Kalocsa melletti Bátya lakossága vízjárta határában már talán a középkorban intenzív gazdálkodásra, kertészkedésre rendezkedett be, melyet eleinte az állatteleltető téli szállások körül irtással kialakított ún. bosztánokban folytatott. A kertészkedés terméke a káposzta, bab, zöldség, később a hagyma, a 19. század elejétől pedig egyre inkább a fűszerpaprika lett.

Bátya községben az első adat paprikatermesztésről 1748-ból származik. Ekkor Molnár János bátyai jegyző és kántortanító természetbeni járandóság fejében kerti és paprikaföldet kapott, melyet az egyházközség tartozott megművelni.  Az első paprikamalom már 1820-ban felépült, a feldolgozás háziipari jellege sokáig megmaradt. Azonban a 19. század második felében már eladásra is termeltek – egy 1885-ös adat szerint Bátyán évente 1500-2000 mázsa paprika is megterem. Korábban Fajsz volt a termelés központja, azonban a 19. század végére Bátyáé lett a főszerep. A feldolgozás eleinte a Dunán lévő hajómalmokban – 1890-ben már 8-10 működött – vagy a faluban álló szárazmalmokban történt.

2020-02-12

Sources and Links ...

Related Objects ...

Riport felvétel
(Kecskeméti Katona József Múzeum)

Tornácos lakóház istállóval, lakókkal, Kalocsa környékén 1930-as években készült riport felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum üvegnegatív ...