Paprikamalmok Bátyán

Merkler Lajos, a paprikakereskedőből lett paprikamalmos

Az igazi fellendülést Merkler Lajos fellépése hozta el a bátyai paprikaiparnak. A család eredetileg német-zsidó felmenőkkel rendelkezett. Merkler Sándor (1846-1915) paprikakereskedéssel foglalkozott Bátyán, 6 gyermeke közül Lajos lépett az apa nyomdokaiba. 1878-ban született Bátyán, iskoláit Szabadkán végezte. Valószínűleg már ekkor ismerős lehetett a szegedi paprikakereskedők között, 1905-ben váltotta ki kereskedői iparigazolványát. A következő 10 évben jól prosperáló paprikaexportőr céget működtetett Szegeden, 1913-ban még minisztériumi kiküldetésen is részt vett Spanyolországban, mely a paprikatermelés fellendítését próbálta elősegíteni. 1916 körül henger-, és paprikamalmot kezdett el üzemeltetni Bátyán, ezt valószínűleg édesapja 1889-1891-ben építette. Továbbra is részt vesz a paprikakereskedelemben, igazgatósági tag lett az 1917-ben alapított Kalocsai Paprikatermelő, Őrlő és Kereskedelmi Rt-ben, és az 1918-ban alapított Országos Paprika Kiviteli Rt-ben. Bátyai malmait folyamatosan bővítette, 1923-ban paprikaőrlő-kapacitásának egy részét megszüntetve szövőgyárat létesített, főleg zsákok gyártására fókuszálva.

A következő években a paprikatermelés nagyarányú bővülésével ismét érdemes lett az őrlőkapacitás növelése. 1924-26-ban Merkler Lajos felépítette azt az üzemegységet, melyet Európa legnagyobb paprikamalmaként emlegettek, ebben 21-22 kőjárat volt felszerelve. Egész ipartelepet hozott létre, melyben gabonaőrlő hengermalom is működött valamint számos cséplőgépet, traktort tartott üzemben, melyeket bérbe adott. 1927-ben a hengermalmot is modernizálta, mely 14 járatúvá vált, új szitákat szereltek be és új 100 HP (75 kW) dízelmotort. Utóbbi sajnos 1929-ben teljesen leégett, de a telep többi része megmenekült. A továbbiakban mezőgazdasági gépek bérbeadásával és paprikaőrléssel valamint kikészítéssel foglalkoztak. Emellett továbbra is működött a Grossmann malom és létezett még a Pántl-féle malom is, mely 6 kőpárral dolgozott. A Grossmann és a Merkler család, a két nagy paprikamalmos família rokonságba is került egymással, Lajos egyik lánytestvérét egy Grossmann vette el. 1944 júniusában Merkler Lajost 3 testvérével együtt koncentrációs táborba vitték, valószínűleg ott halt meg, 1949-ben halottá nyilvánították, felesége, a katolikus Pátz Julianna túlélte férjét. Bátyán a járás leggazdagabb emberének tartották, segítőkész, kedves természetére emlékeztek.

2020-02-12

Related Objects ...

Riport felvétel
(Kecskeméti Katona József Múzeum)

Merkler Lajos paprikamalma, őrlőszékek munkásokkal. 1933 körül, Bátyán készült riport felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum üvegnegatív állományának.

Riport felvétel
(Kecskeméti Katona József Múzeum)

Merkler Lajos paprikamalma, terményszárító berendezés 1933 körül, Bátyán készült riport felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum üvegnegatív ...

Riport felvétel
(Kecskeméti Katona József Múzeum)

Merkler Lajos paprikamalma, mozgatható szitaberendezés hasáb- és síkszitával. 1933 körül, Bátyán készült riport felvétel, amely része a Kecskeméti Katona József Múzeum ...