"Karó közta potyka..." Kisszerszámos halászati kiállítás online

Kishalász - nagyhalász

A nagyszerszámos, más néven gyalmos halászat nagyméretű hálóinak vízbevetése és a zsákmánnyal teli háló kihúzása több embert igénylő feladat. A hálók és a csónak beszerzése komolyabb anyagi beruházást, munkát igényelt. A nagyszerszámos halászok főállásban űzték a halászatot, halászbokrokba tömörülnek, melyeket szigorú belső hierarchia határozott meg.

A kisszerszámos halászat általában egy emberes, sokszor alkalmi, kiegészítő jellegű tevékenység a földművelés, állattartás mellett. A kishalászatnak rendkívül sokféle szerszáma ismert, igyekszik megtalálni a természeti viszonyokhoz és a kifogni kívánt halhoz leginkább illő módot. A legtöbb kisszerzsám egyedül is elkészíthető, olcsóbban beszerezhető és könnyebben hordozható eszköz. A kisszerszámok közül mindig az adott évszaknak, a természeti körülményeknek és a halnak leginkább megfelelő fogási módot választották.

A kishalászoknak nagyon jó terep- és halismerettel kellett rendelkeznie ahhoz, hogy igazán sikeres lehessen. Ismernie kellett a víz medrét, hol mélyebb, hol van tele gyökerekkel. Tudta melyik halak és mikor és hol szeretnek lenni, mikor ívnak, hol telelnek, hol van harcsafészek, hol lesi a csuka prédáját, hol bújnak meg a kishalak. A pákászok, más néven nádlacik vagy rétes emberek főleg az Ecsedi-lápon, a Nagy- és Kis-Sárréten, a Bodrog-közben éltek. Növények gyűjtögetéséből, vadászatból, halászatból élő emberek voltak, földműveléssel nem foglalkoztak.

A mocsarak és lápok menedéket adtak a földönfutóvá lett, üldözött vagy földesúri terhek alól menekülőknek is. A folyószabályozások következtében eltűnő mocsarakkal, lápokkal együtt a pákászok is eltűntek. Kiegészítő foglalkozásként azonban még sokáig fennmaradt ez az eredetileg életformaszerűen gyakorolt tevékenység, Baranyában kólészásnak nevezték.

Az utolsó pákász című videóban kisszerszámos halászati eszközöket is láthat a néző és működésük megértését a víz alatti felvételek is segítik.

2020-05-14

Related Documents ...

Related Objects ...

Balatoni halászok hálóhúzás közben
(Rippl-Rónai Múzeum)

Balatoni halászok hálóhúzás közben.

Halászat
(Rippl-Rónai Múzeum)

Vízparton hálót vonó halászok. Borús táj.

Halászok
(Rippl-Rónai Múzeum)

Piros napkoronggal ábrázolt balatoni táj, melynek előterében egy nő áll kifeszített háló előtt. A jobboldali férfi két halat tart. Tőle jobbra csónak.