"Karó közta potyka..." Kisszerszámos halászati kiállítás online

"Nehéz kenyér volt... "

A KERESŐ HALÁSZAT szerszámai közé tartozik a kece. Míg a REKESZTŐ HALÁSZAT során a „szerszám várja a prédát”, addig a kereső halászatkor a halász eszközével a vizet járva keresi zsákmányát. Nehéz kenyér volt kecével halászni, újra meg újra felhúzni, leereszteni a súlyos hálót, de az év bizonyos szakaszaiban megérte, mert a kecsege értékes zsákmánynak számított. A súlyos favázhoz erősített háló aljára ló lábszárcsontokat erősítettek. A hálót vízbe vetve a vízfolyás mentén csónakból húzta maga után a halász. A nehéz kece végigjárta a vízfeneket: a lócsontok a fenékre húzták a hálót, megzavarták az aljzaton turkáló halat és a hálóba riasztották. A dupla soros hálónak ütközve a hal nekiúszik az erős, nagyobb szemű háló inának, majd tovább menekülne. Ekkor a második, vékonyabb és sűrűbb szemű háló fogja meg.

keceháló

KECSEGE (Acipenser ruthenus)

Hazánkban egyedül a kecsege maradt meg a 20. század második feléig halászható tokfélének, azonban annyira megfogyatkozott egyedszáma, hogy 2014-ben kikerült a fogható fajok listájáról. Ez a különös hal vándorló természetét megtartotta, de 200 km-nél nem jut tovább, így a tengert nem éri el. Csak 4-6 éves korában válik ivaréretté, ívási időszaka április végétől júniusig tart. A kifejlett példányok 100-125 cm körülire nőhetnek, élettartama 20-25 év. A kecsege fenéklakó hal, orrával a medret turkálja, majd az így előbukkanó táplálékot farkával tereli szájába. Alsó állású szájával tökéletesen alkalmazkodott ehhez az életformához. Táplálékát a vízfenéken lévő férgek, csigák, rovarlárvák adják. A kérészek rajzásának a kecsege sem tud ellenállni. A vízből kiugrálva, röptükben kapja el kedvenc csemegéit.

2016-ban a Bocuse d’Or -on, mely Európa legtekintélyesebb szakácsversenye Széll Tamás magyar séf aranyérmet szerzett. A győztes menü egyik specialitása kecsegéből készült.

Széll Tamás 2016-os díjnyertes kecsege étele

TISZAVIRÁG (Palingenia longicauda) A tiszavirág a kérészek rendjébe tartozó, 8-12 cm nagyságúra növő rovar, egykor Európa szerte elterjedt volt, de mára jelentősen megfogyatkozott. Magyarországon a Tiszában, mellékfolyóiban és a Duna egyes szakaszaiban fordul elő. Násztáncukat tavaszi, nyáreleji rajzásukkor járják, ekkor „virágzik a Tisza”. A partoldalban élő, három éves lárvák a kültakarójuk alatt felhalmozódott gáznak köszönhetően felemelkednek a víz felszínére. Itt bújik elő a lárvabőrből a szárnyas rovar. A párzást követően a nőstények a vízfelszínre rakják petéiket, amik lesüllyednek, majd kikelve befúrják magukat a mederbe, ahol életük első három évét töltik.

tiszavirág

 

 

2020-05-14

Related Documents ...

Related Objects ...

Keczeháló
(Rippl-Rónai Múzeum)

A kece a KERESŐ HALÁSZAT eszköze. A súlyos favázhoz erősített háló aljára ló lábszárcsontokat erősítettek. A hálót vízbe vetve a vízfolyás mentén csónakból húzta ...

Kecsege (acipenser ruthenus) preparátum
(Rippl-Rónai Múzeum)

Hazánkban egyedül a kecsege maradt meg a 20. század második feléig halászható tokfélének, azonban annyira megfogyatkozott egyedszáma, hogy 2014-ben kikerült a fogható fajok ...