"Karó közta potyka..." Kisszerszámos halászati kiállítás online

Elkapni egy mohó ragadozót...

A csapóhurok nem csak a gyerekek kedvelt halászati eszköze volt, bizony az ügyes orvhalász is kifoghatott vele egy-egy szép csukát. Ennek a halnak sajátos tulajdonsága, hogy „megfekszik”, azaz a vízfelszínhez közel mozdulatlanul lesi zsákmányát. Olyannyira, hogy észre sem veszi az óvatosan közeledő embert, aki jóval feje előtt vízbe eresztette a hurkot és a víz folyását kihasználva a hal feje alá csúsztatta. Egy hirtelen mozdulattal megrántotta és kiemelte a csukát a vízből. Ha mégsem sikerült, sebaj, oly mohón lesi zsákmányát ez a ragadozó, hogy kis idő múlva újra meg lehetett próbálni.

csapóhurok

EGY MOHÓ RAGADOZÓ, A CSUKA (Esox lucius)

 Ez a föld északi féltekének hideg és mérsékelt éghajlati övében minden kontinensen megtalálható, hazánkban is honos falánk ragadozó éles látásának és rendkívüli gyorsaságának köszönhetően kiváló vadász. Mivel nem vermel, természetes vizekben télen jég alól is kifogható. A hegyvidéki patakok kivételével szinte minden vízben megél. Kedvelt élőhelyei a dús növényzetű, de nyílt vízzel rendelkező tavak, holtágak. Nem válogatós, étlapján rovarok, halak, kisebb szárnyasok, békák, apróbb emlősök, rákok, kígyók és meg saját kisebb fajtársai is szerepelnek. Amit egyszer megragadott tűhegyes, befelé álló fogaival, az nem menekülhet. Gyomornedve olyan erős, hogy még az acélhorgot is feldolgozza. A hímek 100, a nőstények 150 cm-re nőnek, a kifejlett példányok 5-8 kilogrammosak. Február-márciusban ívik, a kis csukák szája testükhöz képest óriási, saját testük 80%-át kitevő zsákmányt is képesek lenyelni. Húsa tiszta, fehér, ízletes de szálkás. Kiváló halászlé alapanyag, de fogyasztható sütve, tűzdelve vagy töltve is.

Az alábbi videó a németországi Glienicker See csodálatos vízalatti világát mutatja be. Az elején a csuka a főszereplő, de a tóban megtalálható a csapósügér (Perca fluviatilis), a bodorka (Rutilus rutilus), a compó (Tinca tinca), az európai angolna (Anguilla anguilla) és a vágó csík (Cobitis taenia) is.

 

2020-05-14

Related Documents ...

Related Objects ...

Csuka (esox lucius) preparátum
(Rippl-Rónai Múzeum)

A csuka falánk ragadozó, éles látásának és rendkívüli gyorsaságának köszönhetően kiváló vadász. Mivel nem vermel, természetes vizekben télen a jég alól is kifogható. ...