Mire (lehet) jó egy storyteller app?

"és mondta, éjszakáról éjszakára..."

"Ha már mindenképp meg kell történnie, ne kényszerből, hanem saját akaratomból történjék."

Seherezádé Sáhriár (perzsául: شهريار, Shahryār) király ezerkettedik felesége volt, akit férje – az előző ezeregy feleséghez hasonlóan – ki akart végeztetni.  Hogy a kivégzést elhalassza, Seherezádé 1001 éjszakán át mesélt neki.

 

Az Ezeregyéjszaka meséinek  két főszereplője Seherezádé és Sáhriár szultán.

Amikor a szultán az asszonyi hűtlenséggel szembesült (más változatokban nem nyerhette el annak szívét, akit megszeretett), elhatározta, hogy szörnyű bosszút áll az asszonyokon. Minden nap feleségül vett egy szüzet, akit a nászéjszaka után kivégeztetett.

Végül a vezíre már nem talál több lányt a birodalomban. Ekkor Seherezádé, a vezír lánya ajánlkozott menyasszonynak. A nászéjszakán elmondott egy mesét a királynak, de nem fejezte be, így kényszerítette a kíváncsi Sahriárt, hogy tartsa őt életben. Másnap éjszaka, amint befejezte a mesét, elkezdett egy másikat. És ez így folytatódott ezeregy éjszakán keresztül. A változatoknak eltérő befejezésük van, de mind megegyezik abban, hogy Sahriár megkímélte Seherezádé életét.

Az Ezeregyéjszaka meséinek 13. századi hispániai kézirata

Seherezádé életbenmaradásának a titka tulajdonképpen az volt, hogy felkeltette a király érdeklődését és fenn is tudta tartani. 

 

2020-05-19

Related Documents ...

Sources and Links ...

Related Objects ...

Seherezádé
(Rippl-Rónai Múzeum)

Fekete-ezüst háttér előtt egy kendővel borított-fejű fiatal nő áll. Balkezében tőr, jobbját egy szakállas férfimaszkra teszi. Hátamögött egy másik fiatal nő áll, a ...

Szerelmi idill
(Rippl-Rónai Múzeum)

Vörös színű függönnyel leválasztott szobában egy szerelmes pár látható, a férfi kezében húrós hangszer a nő kezében tartott csészébe egy szolgálólány folyadékot önt.

Alakok szabadban
(Rippl-Rónai Múzeum)

Középen kék ülőasztalon piros ruhás férfi keresztbetett lábbal ül, balra tőle sárgaruhás férfi áll, jobbra pirosturbános férfi fekete tokos kardot tart. Előtérben ...

Dokumentáció
(Rippl-Rónai Múzeum)

Persepolis, perzsa királyi palota