Eötvös Loránd nyomában

Eötvös Loránd nyomában - Eötvös sztereófényképei

Időutazásra hívjuk kedves látogatóinkat, járjuk be közösen a századforduló izgalmas világát!

 

Noha Eötvös Loránd fizikus volt, az 1880-as évektől készített fényképein nemcsak műszereket és kísérleteket láthatunk: megörökítette kirándulásait, otthonát, az akár 4000 méteres hegycsúcsokat is megmászó lányait, nyaralásain látott mediterrán vidékeket, valamint Budapest mára eltűnt utcácskáit ugyanúgy, mint frissen átadott körútjait.

Jelenleg körülbelül 4000 sztereófényképéről tudunk, amelyeket pozitív képként üveglapra rögzített egy olyan fényképezőgéppel, amely egyszerre két képet tudott egymás mellé készíteni. Így ugyanarról a jelenetről egyszerre készült kép a jobb és a bal szem perspektívájából. Ha ezeket egy sztereoszkópon keresztül nézték, a képek térhatásúnak tűntek.

Azonban napjainkban a hagyományos sztereoszkóp akár virtuális valóság szemüveggel is helyettesíthető, érdemes így is megtekinteni őket.

 

Mi a címe annak a kiállításnak, ahol meg lehet tekinteni ezeket a térhatású fényképeket?

 

Figyelem! A helyes megoldások nyomait mindig az adott képre kattintva lehet megtalálni. Visszatérni a képekhez a böngésző vissza-gombjának megnyomásával vagy az alt+bal nyíl billentyűparanccsal lehet.

⇐Érdemes akkor is kattintani, ha tudod a választ!

 

2020-11-02