Szentivánéj

vagyis a június 23-ról 24-re virradó éjszaka.

Ma este van az a bizonyos Szentivánéj,  vagyis a június 23-ról 24-re virradó éjszaka, amihez rengeteg néphit, szokás kapcsolódik .

Ma este van az a bizonyos Szentivánéj,  vagyis a június 23-ról 24-re virradó éjszaka, amihez rengeteg néphit, szokás kapcsolódik a régi pogány idők óta, és ezek máig élnek, sokszor keresztény keretek között. Mostanság a leghosszabbak a nappalok - vagyis a fény a győzelmét ünnepli a sötétség felett, és ezt az Európa-szerte még meg is hosszabbítják tűzrakással, máglyákkal (a "midsommerdag" némely skandináv országban hivatalos ünnep). A tűz gyógyító, megtisztító erejét régóta tisztelik az emberek: az ilyenkor rakott tüzeket átugrották, hogy megszabaduljanak minden betegségtől, rontástól, bánattól. (Persze énekeltek, táncoltak és buliztak is, így a bánat garantáltan távol maradt.)

Ez az este alkalmas lehet arra, hogy mondjuk egy mécsest meggyújtva, a lángba nézve eltűnődjünk azon, mitől is kéne most megszabadulni (pl. rossz szokások), milyen terhet kéne letenni. Ha van kedved, kipróbálhatod, hogy ezeket a dolgokat leírod, és a papírt elégeted... vagy csak a tenyeredbe írod a másik kezed ujjával, láthatatlanul, majd gyorsan, hogy meg ne égjen, áthúzod a tenyered a láng felett... tűzugrás, kicsiben. Így, jelképesen, átadod a fénynek mindazt, amit nem szeretnél tovább cipelni.

A tudatunkat igen erősen befolyásolják az olyan ősi szimbólumok, mint a csillagok, a repülés vagy a tűz, hiszen agyunk nagy része ma is olyan, mint évszázezredekkel ezelőtt... jó néhány belső problémát könnyebb megoldani szimbolikus cselekvésekkel, mint "okos gondolkodással". Még csak hinni se kell benne. Ha van kedved, próbáld ki ezt a kis "tűzceremóniát"!

Arra is érdemes lehet odafigyelni, hogy június 24-re ébredve milyen álomra emlékszel! (A szentivánéji álom lehet, hogy különlegesen fontos üzenetet rejt.)

2020-06-24