Zár(ol)va - Egy kastély titkos élete (1950-1990)

Szovjet magazin

APÁVAL SZOKTUNK
ÁTJÖNNI EBBE A KISBOLTBA.
ÚGY HÍVJÁK: MAGAZIN.
A LEGFINOMABB
CSOKIS NÁPOLYIT
ITT LEHET KAPNI !!
ÉS MINDIG VAN
BANÁN IS.
(Misi)

A laktanya Martinovics utcai bejáratánál működött a magazin (kisbolt), ahová eleinte csak külön engedéllyel léphetett be civil személy. Később ismeretség útján könnyebben be lehetett ide jutni, de csak a boltig, azon túlra már tilos volt a bejárás.
A bolt árukészletéből a gödöllőiek főként a banánra és a Pick-szalámira emlékeznek, de lehetett itt kapni sózott vajat, marhahúst, tojást, ruhaneműt, csizmát, edényeket, varrókészletet, orvosi műszereket (!), tejet, kávét, kakaót, katonai holmikat, konzervet és cigarettát. Műszaki cikkeket, például mosógépet, televíziót meg is lehetett rendelni és a kastéllyal szemközti testőrlaktanyában, a tiszti lakásokban átvenni.
Az alumínium lábazatú, nagy üvegtáblákkal határolt kb. 6x6 méteres épületet vaskályhával fűtötték.


Szorobán, a szovjet magazin jellegzetes számológépe
Magántulajdon
Mosógép a szovjet magazinból
Magántulajdon
Archív fotók
Lenin idézet a kastélybeli szovjet laktanya udvarán
1991
fotó: Fuszenecker Ferenc
Gödöllői Királyi Kastély Múzeum
Szovjet laktanya udvara
1991
fotó: Fuszenecker Ferenc
Gödöllői Királyi Kastély Múzeum
A kastélybeli szovjet laktanya, háttérben a Lovarda
1991
fotó: Fuszenecker Ferenc
Gödöllői Királyi Kastély Múzeum
Orosz felirat a laktanyában
1991
Fotó: Kirchhofer-Nagy Zsuzsa
Gödöllői Királyi Kastély Múzeum
Szovjet őrtorony a kastélybeli laktanyában, a falon „Ne dohányozz” felirattal
1991
Fotó: Kirchhofer-Nagy Zsuzsa
Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

Faludi Ildikó: Ki emlékszik a magazinra?
(A blogbejegyzés megtekintéséhez kattintson--->IDE)


Visszaemlékezések:

„Én inkább az egyszerű katonákkal találkoztam abban az időben, és tudtunk ott vásárolni, hát mondjuk nagy dolgokat nem, mert nem voltak olyanok, de például banánt, abban az időben nem úgy, mint most, nem lehetett kapni. Ide be tudtál menni, tudtál vásárolni, mert ők nem tudták megvenni azt, mert hiába voltak itt, hiába kapták az árut, hát pénzük az nem igazán volt nekik.”

(B. L.)

„Volt egy mozgó magazin. Egy híradós kocsi volt szépen bepolcozva. Az oldala ablakokkal volt ellátva. Az ablakok közül az egyik nyitható volt és azon keresztül szolgálták ki a vevőket. Jött ez a mozgó magazin, kettőt vagy hármat dudált. A feleségek lejöttek és megvették, amire szükség volt. Szinte majdnem mindent lehetett kapni, mint a kastélyban megépített magazinban, leginkább élelmiszerek voltak ezek.”

(Seres Imre)

Az üzlet az úgy működött, hogy megvetted, aztán utána eladtad valamilyen felárral, hát ez volt a haszon. A kaviár nagy biznisz volt abban az időben. Ugye az eredeti orosz kaviár: piros, fekete, olyan halszállítmányok jöttek nekik, rekeszben ezek a füstölt halak, amik úgy le voltak fóliázva és csomagolva. Akkor még Magyarországon nem is láttak ilyet és mi ugye ezeket hordtuk ki, meg a konzerveket, tehát a halkonzerveket, azok nagyon királyok voltak, én rendszeresen, majdnem, hogy hetente jártam a magazinba, árubeszerzés ügyben mentem be. Csak mindig féltem az őrtől, hogy mondom, egyszer hozom ki az árut, akkor valahol rám ereszt egy sorozatot. Zsigulikkal tolattunk, bepakoltunk, úgy néztek az orosz kiskatonák, mikor pakoltam be a banánt, hát szituáció volt, ez kereskedelmi szituáció volt.”

(Á. L.)

„Mi civilek, gödöllőiek nem mehettünk be. Illetve bemehettek a Martinovics utcából a közvetlen szemben lakók, akik kialakítottak olyan jó kapcsolatot. Itt a bizalmon nagyon sok múlott. 1-2 embert beengedtek. Ők voltak azok, akik elvitték a gödöllői lakosoknak, de csak egy szűk körnek. Mert ezt nem lehetett nagydobra verni, hogy kérünk banánt, kérünk szamovárt, lepedőt, mosógépet. Elég sok gödöllői jutott így dolgokhoz, amiket szeretett volna, és ami nálunk nem volt. Állítom, hogy fél Gödöllőnek volt szamovárja.”

(Gloserné Szabó Györgyi)

2019-05-09

Related Objects ...

Lenin idézet a kastélybeli szovjet laktanya udvarán
(Gödöllői Királyi Kastély Múzeum)

Lenin idézet a kastélybeli szovjet laktanya udvarán1991fotó: Fuszenecker Ferenc