Mit vásárolt Jucika? – Nők a szocialista reklámban

Kultikus termékek a fridzsiderszocializmusban

Az 1950-es évek végétől fokozatosan bővült a kozmetikai választék, mely jelentősen javította a nők közérzetét. A korábbi fővárosi gyárak Budapesti Illatszer- és Pipereszappangyár néven működtek tovább, és kezdték el gyártani a békebeli márkákat: Opera, Caola, Ideál, Nivea, Elida, Figaro. 1961-től a cég a Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat nevet vette fel és KHV logóval látta el termékeit. A régi márkák mellett megjelentek többek között a Camea, Star, WU-2, Barbon, Amodent termékek. 1981-től a cég Caola névre váltott és tovább bővítette választékát. Ekkor jelentek meg Mystic, Derby, Ocean, Gabi, Baba és Hófehérke termékcsaládjai. 

Hazai fejlesztésű és gyártású kultikus ruhadarab a hetvenes-nyolcvanas években: ez a Trapper farmer!
A Trapper (prémvadász) márkanevű nadrág gyártását 1978-ban kezdték meg.
Bevezetését erős reklámkampány kísérte, főszereplője Kocsis Mihály kaszkadőr volt, akit a későbbiekben csak „Trapper Misiként” emlegettek.
„Az utóbbi évek egyik legsikeresebb reklámfilmsorozata a Trapper farmeré, s a tv előtt, a mozikban, mindig jókedv, derültség fogadja a hol lóháton, hol libegőn, hol vízisín, hol pedig a víz alól érkező Kocsis Mihály kaszkadőrt.”  ̶ írta a Népszava 1979-ben.
Divata a külföldi márkás farmerek bejövetelekor kezdett hanyatlani. 

A hetvenes évekig, de még a következő évtizedben is a megkülönböztető jelek jelentős része háromszög, mintha így fogalmazták volna meg a védjegy vagy embléma készítésének receptjét: „végy egy háromszöget, rajzold bele a vállalat kezdőbetűjét és kész a megkülönböztető jel”. 

Ez mind-mind Pécsi kesztyű – suttogja egy női hang Sas István reklámjában, miközben vívó, motoros, kapus és bokszkesztyűk tűnnek fel a képernyőn.
A Pécsi Kesztyűgyár nem csak utcai viseletre szánt kesztyűket, hanem sportkesztyűket, táskákat és bőrruhákat is gyártott. Termékeinek 80%-át külföldön adta el a Tannimpex Külkereskedelmi Vállalaton keresztül. Az országban gyakran rendezett akciókat áruházakkal kooperálva, melyeket impozáns kirakatok hirdettek. A BNV rendszeres résztvevője volt a vállalat, standja és bemutatói rendkívül népszerűek voltak.

 

2020-05-15

Related Objects ...

Meggy szörp
(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum)

Fehér kereten fekete feliratok, kék alapon egy kócos, mosolygós kislány képe, körülötte meggy szemek és fehér felirat.